Ura kiinteistöpalvelualalla alkoi sattuman kautta – kaverin vinkistä

Jan Vehkalahti toimii palveluvastaavana SOL Kiinteistöpalvelut Oy:ssä. Hänen työkohteensa ovat yhtä lukuun ottamatta teollisuuskohteita. Yksi kohde on kerrostalo, jonka sisä- ja ulkotilojen kunnossapidosta hän vastaa. Näissä hommissa Vehkalahti on pyörinyt opintojen jälkeen kohta kolmisen vuotta.  

  • Päivääkään en vaihtaisi muihin hommiin. Tässä työssä näkee työn jäljen heti. Tykkään myös siitä, että pääsen itse vaikuttamaan niin työhön kuin työtahtiinikin. Tänään teimme perusteellisen kiinteistöntarkastuksen iiläisessä teknologiayrityksessä ja huomenna taas jotakin aivan muuta, sanelee Vehkalahti tunnelmiaan painokkaasti. 

Töitä alalla riittää. Aikaisemmalta koulutukseltaan Jan Vehkalahti on nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja. Koulutus sillekin alalle oli hyvä, mutta työpaikkaa ammatti ei taannut. Vehkalahti on toiminnan ihminen. Sohvalla makoiluun turtuu aika äkkiä. Hän haluaa olla aktiivinen ja tehdä tarkoituksellista työtä. Sitä paitsi kasvavan perheen isä tarvitsee työtä, turvaa ja toimentuloa perheelleen. 

Opiskeluihin innostuminen kaverin kannustamana 

Jan Vehkalahden uratarina on hyvä osoitus siitä, että elämää ei tarvitse aina niin tarkasti etukäteen käsikirjoittaa. Vehkalahti oli hankkinut jo ammatin, mutta se ei työllistänyt. Sattumalta hänen ystävänsä Justus Österlund oli vastikään päätynyt oman ystävänsä kannustamana OSAOn Kaukovainion tekniikan yksikköön opiskelemaan kiinteistönhoitajaksi. Österlund oli niin vaikuttunut ja innostunut opiskeluistaan, että kehotti Vehkalahtea mukaan ammattiopistoon. Vehkalahdella ei ollut muitakaan suunnitelmia, joten hän lähti tutustumaan kiinteistöpalvelualaan. 

  • Eihän se ota, jos ei annakaan, ajattelin. Lähdin sitten kaverini kanssa katsomaan ja sille tielle jäin. Alan opinnot koukuttivat. Olen todella tyytyväinen saamaani opetukseen OSAOssa, Vehkalahti toteaa. 

Aikaisemmasta ammatillisesta koulutuksesta on ollut kiinteistönhoitajallekin paljon hyötyä. Vehkalahti sai muun muassa yhteisten aineiden suoritukset hyväksytettyä uusiin opintoihinsa suoraan. Nuoriso-ohjaajakoulutuksessa hän oppi myös ihmissuhdetaitoja, joista on ollut paljon hyötyä kiinteistöpalvelualalla. Asiakaspalvelu ja ihmisten kohtaaminen on iso osa myös kiinteistönhoitajan työtä. 

  • Tämä työ ei ole semmoista, kuin monet kuvittelevat: pelkkää roskien keräämistä, lampun vaihtamista ja ovien avaamista. Työni on monipuolisempaa ja ihmistyötä on tosi paljon. Tässä vaaditaan empatiakykyä ja ymmärrystä, valaisee Vehkalahti. 

Työ on ihmissuhdeosaamista ja ongelmanratkaisutaitoja 

Vehkalahti pitää ihmisten kohtaamisesta. Asiakkailta hän kokee saavansa arvostusta ja hyvää palautetta. Hänelle asiakastyytyväisyys on työn ykkösasioita. Aina tosin asiakkaat, varsinkaan vanhemmat, eivät muista, että kiinteistönhoitajalla on vastuullaan useampia paikkoja kuin entisaikojen talonmiehillä, jotka saivat keskittyä yhden kiinteistön hoitamiseen. Näitä ihmisiäkin pitää kuunnella kunnioittavasti ja pyrkiä hoitamaan heidän asiansa mahdollisimman hyvin. Palautetta pitää kyetä suodattamaan ja aina pitää pysyä kohteliaana. Vuorovaikutustaitoja tarvitaan myös työyhteisön sisällä. Vehkalahden työyhteisö on pienehkö. Porukassa tullaan hyvin toimeen. Yhteishenki on hyvä.  

Teknisen osaamisen, tietojen ja taitojen ja vuorovaikutustaitojen lisäksi kiinteistöpalvelualalla tarvitaan myös muuta osaamista. Kielitaitokin on tarpeen. Oulun alueen teollisuuskohteissa ja asuinkohteissakin on paljon ulkomaalaisia. Heidän kanssaan käyttökielenä työtilanteissa Vehkalahti käyttää englantia. Opiskelujen aikana haastavalta tuntunut matematiikkakin valkenee, kun sitä soveltaa työssä esimerkiksi laskutukseen. 

Jan Vehkalahden työaika on 37,5 tuntia viikossa. Päivätyön lisäksi hän tekee päivystysvuoroja, joista hän kokee saavansa kaipaamansa haastetta.  

  • Kun paloilmoitinlaite huutaa keskellä yötä eikä mitään näy ja silti haisee savu, pitää skarpata. Pidän siitä, että saan olla skarppina. Ongelmanratkaisu kiehtoo ja haastaa älyllisesti. Minä pidän paineen alla työskentelemisestä. Saan siitä lisää virtaa, innostuu Vehkalahti kertomaan työstään. 

Älyä ja ongelmanratkaisutehtäviä Vehkalahden työssä tarvitaan, kun suurin osa hänen asiakaskohteistaan on teollisuuskiinteistöjä. Kohteet vaihtelevat myymäläkiinteistöistä laboratorioihin. Laitoskohteissa ongelmia ja yllätyksiä tulee. Ne pitää pystyä ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti. Laitosten toiminta ja tuotanto riippuu kiinteistön kunnosta. 

  • Unelmakohteeni olisi iso maatalouskohde. Olen työskennellyt OSAOn Muhoksen yksikössä. Siellä maaseudulla sielu lepäsi, Vehkalahti myhäilee muistolleen. 

Terveydestä huolehtiminen on Vehkalahden mukaan aivan ensiarvoisen tärkeää. Työhyvinvoinnista ja työturvallisuudesta ei puhuta koskaan liikaa. Jotta työssä jaksaa, vapaalla Vehkalahti puuhailee perheensä parissa ja pumppaa välillä vähän rautaa. Fyysisesti on hyvä pitää yllä voimatasoa. Henkisesti puolestaan on hyvä jättää työasiat kotioven ulkopuolelle.  

Tulevaisuudessa häntä kiinnostavat entistä haastavammat talotekniikkaan ja kiinteistönhoitoon liittyvät tehtävät. Lähitulevaisuudessa hänellä on aikomus jatkaa edelleen opintoja ammattitutkintoon. Myös sähkötöihin ja putkitöihin voisi tulevaisuudessa kouluttautua. Hän miettii myös uuden vieraan kielen opintoja. Ei siitäkään haittaa työssä olisi. Lisäkoulutuksen hankkiminen onnistuu OSAOssa hyvin.